Inte lätt att trösta när man själv gråter

Känner du igen dig i den rubriken?

Inte lätt att trösta när man själv gråter

Kanske, för just då är man själv i behov av att bli tröstad. Man har svårt att se den andres behov för att sina egna tårar hindrar utsikten. Man kanske gärna vill men förmågan eller kraften finns inte riktigt där. Tårarna gör slut på orken.

Ändå är tårar en ventil för att vädra ut ångesten och smärtan så att ny frisk luft av goda känslor kan komma in igen. En ventil där det unkna jobbiga får sippra ut. Kanske är tårar vägen till vändningen. Vägen till ett nytt känsloläge. Därför tror jag att tårar i grunden är något bra.

Tårar lättar på trycket. Med den vetskapen är det förunderligt att man håller dom inne. Särskilt vi män gör nog det. Men vi tror nog att det är ett tecken på svaghet. Med det är nog mer är ett tecken på vishet.

När man har svårt att trösta när man gråter kanske man kan gråta tillsammans. Båda behöver tårarnas rening och resning. Där, mitt i tårarnas kamp händer något vackert. Helt plötsligt har man tröstat. Det man minst trodde, att det inte går att trösta genom sina tårar, har man just tröstat.

Kanske är det också så att den som gråter kan förstå den andre som gråter på ett bättre sätt. Jag är lite allergisk mot uttryck där man får höra hur någon ”förstår” den andres situation när den aldrig varit i det.

Nu tänker jag inte att man ska ha en orgie av tårar ihop. Det leder nog ingenstans. Men var inte rädd att gråta med den som gråter. Det är inte farligt. Kanske rent av är vägen vidare.

”Gläd er tillsammans med dem som är glada, och gråt med dem som gråter.”
‭‭Romarbrevet‬ ‭12:15‬ ‭NUB‬‬

Kanske är just den väg som Jesus uppmuntrar oss till. Han som sägs har mött det vi mött. Han, om någon, kan förstå oss. Denne Jesus gråter med dig. Skrattar med dig. Känner med dig. Så när du gråter inför honom är han den bäste att förstå dina tårar. Hans tårar hindrar inte hans utsikt över din smärta. Där, genom tårarna , möter han dina tårar till tröst, till rening, till resning. Och du får återigen fast mark under dina fötter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: