Att se sitt hjärta

När jag har gjort olika undersökningar på kroppen har jag alltid varit nyfiken. Som när man opererade bort en del av menisken så ville jag se på monitorn hur det gick till. Eller när jag undersökte magsäcken en gång. Klart man vi se det. Och jag tycker verkligen att kroppen är vacker invändigt.

För någon dag sedan fick jag se mitt hjärta via ett ultraljud. En uppföljning av ett hjärtflimmer jag fick tillbaka för en tid sedan. Som nu är bra men som behöver kollas upp. Att se sitt hjärta arbeta på och skicka ut blodet är på ett sätt rätt mäktigt. Oförtrutet arbetar det. Dag och natt. Minut för minut. Månad efter månad år efter år.

Har ingen aning om det var bra eller dåligt. Så länge jag såg så såg det bra ut. Och det får jag lita till tills jag vet annat. Hjärtat som är ett av våra viktigaste organ ser till att vår kropp kan vara i funktion. Den ger möjlighet för våra olika kroppsdelar att ta emot det syresätta blodet. Kroppen kan på så vis leva och utvecklas.

Hjärtat har en central roll i vår tro också. Mina tankar går till Ordspråksboken 4: 23. Tittade på den versen utifrån olika översättningar. Kolla får du se…

”Mer än allt som ska bevaras, bevara ditt hjärta, för därifrån utgår livet.” Folkbibeln

”Över allt annat, ska du bevara (skydda, värna) ditt hjärta, för därifrån utgår livets källor.”Svenska Kärnbibeln

”Mer än allt annat — vakta ditt hjärta, ty hjärtat styr ditt liv.”
‭‭Ordspråksboken‬ ‭4:23‬ ‭B2000D‬‬

Versarna har intressanta vinklar på samma viktiga budskap. Det handlar inte om hur blodet cirkulerar till hjärtat. Det handlar mer om det inte livet vi ska värna, skydda, bevara och vakta. Så att det inte drabbas av sådant som påverkar våra liv negativt. Ty det inre livet styr våra liv. På samma sätt som hjärtat gör i vår kropp. Det kommer att påverka oss. Vårt livs källa utgår därifrån.

Fundera lite på vad som hotar ditt inre liv, ditt hjärta. Om vi visste att våra fysiska hjärtan mådde dåligt så skulle vi nog göra allt för att få det att må bättre. Hur gör vi med vårt inre livs hjärta om det är hotat eller mår mindre bra? Vi vill förhoppningsvis vårda det också.

Hur mår ditt inre livs hjärta? Vad påverkar det? Hur hanterar du det? Några saker att fundera lite extra på. Att se sitt fysiska hjärta är väl en sak. Lika så att vårda det. Men vårt andliga hjärta är minst lika viktigt. Var rädd om det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: