Läs med mig – 1 Korintierbrevet kapitel 12

Anden är densamme … 12:4 Anden är så mycket. Den har så många sätt att visa sig, hjälpa dig och göra gott bland oss. 

Så att den blir till nytta … 12:7 Det finns ett syfte och tanke. Anden vill hjälpa oss. Han kallas ”Hjälparen” vilket verkligen visar sig här. 

Vishet och kunskap… 12:8 Denna gåva handlar om att få en vishet och kunskap som vi inte kan ta oss själva. Som ger vägen genom snåriga situationer. Men också ger kunskap om sådant som för blotta ögat inte är möjligt att se eller förstå. Att avslöja eller blottlägga. Men framför allt att visa vägen fram. Anden vill bli till nytta. Alltså inte stjälpa utan hjälpa.   Det handlar om att Anden uppenbarar det för oss. Att tolka andliga ting på ett andligt sätt. 

En får tro .. 12:9 Att ha tro för något är en sak. Men när det ställs på sin spets kan det vara svårt att tro. Men här får man en tro som bär genom tvivlet. Där vår tro inte räcker till träder Trons gåva in. Matthew Henry säger: Tron är själens grepp om ännu inte skedda ting”. Den räknar med Gud på ett övernaturligt sätt. 

En får gåvan att bota sjuka .. 12:9 Att en sjuk blir frisk på ett övernaturligt sätt. 

En får gåvan att utföra kraftgärningar … 12:10. Kan beskrivas som Guds ingripande då något är enligt naturen omöjligt. Står nära Trons gåva. Det grekiska ordet Dynamis beskriver förmåga, handlingskraft.

En får gåvan att profetera … 12:10 Denna gåva får en särställning vilket vi ser i 14:1. Gåvan förkunnar Guds ord till oss utifrån gudomligt uppdrag och uppenbarelse. Förutsäger, förmanar, tröstar, uppbygger och tröstande. På Guds uppdrag talar den ord från Gud. Som allting skall den underställas prövning. Uppenbara hemligheter. Jag tänker att den skall bekräfta det man innerst inne upplever. 

En får gåvan att skilja mellan andar .. 12:10 Att kunna skilja på det som kommer från Gud eller kommer från djävulen. 

Olika tungtal och kunna tyda det …  12:10 Ett av Anden givet språk och som Anden hjälper att förstå. Tungotalet är ett bönespråk som vi kan använda. Vi förstår inte alltid vad vi ber men vår andliga människa välsignas av det. 

Anden delar ut dessa gåvor efter sin egen vilja .. 12:11 Det är stort. Vi kan söka dom. Be om dom. Anden fördelar dom

Höra till samma kropp … 12:13 Jesu kropp, en gemensam kropp som församlingen är. Den gemenskapen visar sig tydligt i att vi känner samhörighet med andra troende. 

Du tillhör kroppen … 12:15ff Detta är gott. Alla tillhör vi samma kroppen även om vi i människors ögon kanske inte ”når upp till ” …. vad det nu är… vi ska nå upp till. Alla behövs. Alla skall inte vara lika alla. Alla behövs. 

Om en lem lider .. 12:26 Bilden på kroppen är så bra. Ta känslan av att tex lilltån gör ont. Det känns ofta i hela kroppen. Likaså en tand som har hål i sig osv. Så är det i Kristi kropp också. 

Sträva efter … 12:31 Uppmaningen är solklar. Vi skall sträva efter nådegåvorna. Så frågan är lika solklar – vilken gåva strävar du efter? Är du villig att tjäna med en nådegåva?

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: