Läs med mig – Johannesevangeliet Kapitel 4

Han måste ta vägen … 4:4. Judarna ville gärna undvika Samarierna. Även om det var en genväg genom Samarien så valde man omvägen. Men inte Jesus. Denna händelse visar på att vi ibland behöver ta ”omvägen” eller gå via en viss plats. För vi skall bli till välsignelse för någon där. 

Hur kan du som är jude… 4:9. Jesus gör inte skillnad på människor. Vilket föredöme för oss. 

Levande vatten … 4:10,14-15. Vattnet i brunnen släcker den lekamliga törsten. Guds levande vatten släcker vår andes, inre, törst. Aldrig bli törstig igen. Jesus talar om Andens källsprång inom oss. Fungerar som källsprånget i naturen. Där friskt vatten bubblar upp. Så blir Anden inom oss. Detta friska skapar Anden inom oss om vi ber honom om det.  

Jesus vet om vår livssituation … 4:17. Jesus visste om kvinnans liv. Han avslöjade det för henne, ja, alltså att han visste om det. Så är det med våra liv också. 

Sagt mig allt … 4:29. Kvinnan upplevde att Jesus hade sagt henne allt. Folket kom i rörelse. Folket visste om henne. Man ville träffa denne Jesus som sagt henne allt fast han inte sett henne innan. 

Lyft blicken och se … 4:35. Vi kan tro att den andliga skörden väntar. Men Jesus menar att den redan nu är mogen. Väcker till eftertänksamhet. Vart är den mogen i din närhet? 

Samla in andlig frukt … 4:36. Intressant uttryck. Frukt till evigt liv.

En sår en annan skördar … 4:37. En viktig kunskap. Du får inte skörda allt du sår. Men du kan få skörda det inte sått. Stor ödmjukhet för detta. Men sluta aldrig att så. 

Många kom till tro … 4:39. Jesus omväg till brunnen slutade med att många kom till tro. Din omväg till någon plats kan också ge ett sådant resultat. Eller likt Filippus som kom på vägen som var tom och mötte den etiopiske hovmannen som blev frälst och döpt. 

Att själv se och tro … 4:42. Man kan inte leva på någon annans tro. Att själv se, uppleva och ta emot är viktigt. Annars blir det inte äkta inom oss.

Att tro utan bevis … 4:48. Jesus antyder att dom bara vill tro om dom får se tecken. Tro är att tro utan att se. 

Tron utlöste undret … 4:49ff. Mannen går iväg i tro på att undret skulle ske. Ett ord från Jesus räcker till förändring. Här och nu. Det fick denne man erfara. Visst är det häftigt. Vad gör det med din och min tro?

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: