Läs med mig – Markus Evangelium Kapitel 4

Jesus använde liknelser … 4:2. Kanske ger det oss en vink hur vi bör göra. Ett enkelt språk med bilder som folk relatera till.

Liknelsen om sådden … 4:3-9;13-20. Den har ett sätt att förklara hur vi tar emot ordet. Vilka förutsättningar vi har. 

Såningsmannen – den som sår Ordet, evangeliet. Sår in Jesus i våra liv.

De vid vägen – är de som lyssnar och tar emot, du och jag, den som hör när vi delar med oss av vår tro 

Fåglarna – det är den onde , Satan, som helt enkelt tar bort det ur våra liv. Han har alltså ingång i våra lv när detta sker.

Steniga ställen – det är när vi tar till oss Ordet snabbt och med glädje. Men vi har ingen ”jordmån” i våra liv så det kan inte växa upp. Så fort det blir motstånd så lämnar vi tron.

Tistlar – Då har vi värdsliga bekymmer. Det finns mer av världen i oss än Guds Rike. Rikedom hindrar oss. Begär till det vi inte egentligen behöver likaså. Eller sådant som inte är nyttigt för oss. Allt detta kväver tron och tillväxt.

God jord – det är när vi är mottagliga för det Jesus sår in i våra liv. Dt finns inget som hindrar att det gror. Förutsättningarna är goda. Då blir det skörd i våra liv.

Vem är vi i denna liknelse? Vad kanske behöver förändras?

Ljuset ska inte stå under skäppan … 4:21f. Din tro ska inte gömmas undan. Ställ den synligt på bordet. För att använda en bild. 

Med det mått vi mäter … 4:24. Detta är rannsakande. Med det mått vi mäter med skall det mätas upp till oss med. Alltså, är vi generösa så möts vi med generositet. Betänk om det då är tvärt om???

Liknelserna om Guds Rike … 4:26-34

Såden på åkern … 4:26ff Guds rike växer fram likt sådden. Vi vet inte riktigt hur men till slut är det moget och synligt. 

Senapskornet … 4:30ff. Senapskornet som är så litet så litet. Men från detta lilla korn växer det upp ett stort träd. Guds Rike är inte synligt. Men ju fler som blir frälsta desto större och synligare blir detta Rike. Tänk att en ort har många troende. Där växer Guds Rike fram. Ju fler troende desto större är riket. 

Till och med stormen lyder Jesus … 4:35ff Några tankar utifrån denna text. Jesus är med dig i stormen. Står inte och tittar på. Jesus har makt att stilla din storm i ditt liv. Du behöver inte vara rädd i din oros storm. Jesus är med och kommer stilla den. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: