Läs med mig – Matteusevangeliet Kapitel 26

Sista smörjelsen först … 26:7. Jesus smordes innan sin död. Det som brukar ske efter döden. 

Förråda … 26:14f. Judas förråder Jesus. På ett sett ett spel. Så kunde dom som vill komma åt Jesus skylla på honom.  Men det var så det var sagt att det skulle ske.

Måltiden … 26:17ff Förebilden till vår nattvard. Jesu ska inte fira den måltiden efter det att han firat den med lärjungarna förrän i himlen. Under den måltiden Blir det tydligt att Jesus vet vad som är på gång med Judas. 

Första nattvarden … 26:26ff. Varför ska vi äta denna måltid? För att minnas Jesus ända fram tills han kommer tillbaka och hämtar oss hem. 

Petrus utmaning … 26:31. Jesus förutsäger Petrus förnekelse. Vilket Petrus förnekar att så skulle ske. Vilket trauma för honom. Petrus vill ju definit inte det. Skulle tro att något liknande har hänt många och kommer att så ske. Petrus berättelse och erfarenhet hjälper många tänker jag. Det finns hopp. 

Kampen i Getsemane … 26:36ff. Inte konstigt att Jesus har denna kamp. Han inser att varje människas synd läggs på honom. Inte konstigt att han upplever ångest och svettas blod. En efter en av alla synder drabbar honom. Vilken kamp. 

Hålla sig vaken … 26:41,43. Att vara uthållig i bönekampen är inte lätt. 

Fängslas … 26:47ff. Märkligt att man inte tagit Jesus tidigare. Men det visar att den rätta tiden var inte förrän nu. Man kan tro att man har makten över tid och rum. Även i motgång har Gud taktpinnen. 

Stora Rådet … 26:57. Dom trodde att dom hade makten. Men den var bara lånad tull dom för en stund. 

Petrus förnekelse … 26:69. En av dom berättelse som nog har engagerat mig mest. Hans misslyckande. Hans upprättelse vid stranden. Kampen at stå för sin tro. Men också uppdraget han fick trots sitt misslyckande. Jag kan tycka att vi är i nutid så mycket tuffare med upprättelse och förlåtelse än Jesus handling mot Petrus. 

Ditt uttal avslöjar dig … 26:73. Vad har en kristen för dialekt? Petrus var känd att vara en Jesu lärjungarna. Är vi det?

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: