När tänder man staken?

Nu är vi inne på dom stora frågorna.

När tänder man adventsljusstaken i fönstret?

Där jag bor ser jag att staken är tänd i flera fönster. Adventsstjärnan likaså. Ska det vara på det viset? jag bara frågar…..

För när tänder man den egentligen? När jag växte upp tändes den först till 1:a Advent. Möjligen kvällen innan. Hur mamma gör idag törs jag inte säga. Kanske tidigare.

Staken med dom fyra ljusen. Vilket ljus tänker man först? Såg en idé att man tänder ljus nummer två. Tycker frågan om det är den vänstra eller högra man tänder först … tillräcklig stor fråga.

Somliga menar att kräftpremiären är mer helig. För att inte tala om surströmmingen. Det gäller att hålla på traditioner. Semlan har ju tappat all respekt för den kommer ju tidigare för varje år.

Tänk vad mycket konstiga regler vi sätter upp. För vad spelar det för roll vilken ordning man tänder ljusen och när stjärnan i fönstret tänds.

Snarare kan jag tycka det var viktigaste är varför vi tänder staken och ljusen. Vad betyder stjärnan i fönstret. Tänk att så många människor proklamerar denna tid så tydligt. Och gärna gör det ”före” utsatt tid. Stjärnan som ledde folket till stallet där världens, deras, frälsare föddes. De fyra ljusen som räknar ner till dagen då Jesus föddes.

Jag blir verkligen mer och mer glad över dessa saker som jag nog inte uppskattat tillräckligt mycket tidigare.

Tänk – snart ska vi glädjas extra mycket före att Jesus föddes till vår jord. På söndag börjar vi ladda för denna helg. Visst, lite för mycket fokus på julklappar är det nog. Men tänd upp alla stakar du har. Proklamera hans födelse.

Sen dröjer det inte länge förrän vi får fira hans missions slutackord – påsken. Kristi himmelsfärdshelgen som banar väg för Pingstens Andeutgjutelse. Och allt detta är var och varannan invånare i vårt land med och manifesterar. Det är stort.

Låt det få bli årets djupa upplevelse att Jesus kom till oss. Till dig och mig. Därför tänder vi staken och stjärnan.


Idag ber vi för riksdagsman: Elsemarie Bjellqvist (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: