Läs med mig – Psaltaren kapitel 73 & 74

Gudlösas framgång … 73:1ff Tredje boken i Psaltaren. 

En Gudlös kan ha framgång … 73:3,12,17 Afas kämpar med frågan om Gudlösas framgångar. Som om det skulle förringa livet med Gud som har så många andra vinster. ”Tills jag kom in i Guds helgedom och insåg deras öde”. Vad är då rikedomen  och framgången värd? 

Vad har jag? … 73:23ff Att inte glömma vad vi har i Gud är viktigt. Det ger oss rätt förhållning till det vi ser omkring oss. ”Och har jag dig söker jag inget på jorden”. Kärnbibeln skriver: ”Och förutom dig finns det ingenting jag[ någonsin ]önskar (har nöjt med mig; glatt mig åt)[ här ]på jorden. 

Templets förstöring …74:1ff Första gången det förstörs 586 f.Kr. Eller så är det kung Shishaks attack och plundring 930 f.Kr.

Varför … 74:1. Afas ropar ut sin vånda med sitt ”Varför”. Varför låter du saker och ting hända Gud. Vi tror på en Gud som klarar av att möta dessa frågor. 

Vänd dina steg … 74:3. Afas vänder sig inte bort från GUd. Han vänder sig till Gud och ber om hans ingripande. Trot sitt varför. Han visste att Gud verkat tidigare.

Försvara dig Gud … 74:18ff. Afas vill att Gud ska försvara sig. I en sekulariserad värld kan vi stämma in i den bönen. Hur länge skall du vara tyst, Herre. Hur länge skall du vänta med att göra något? För din tala Gud (v22)

Taw … 119:169–176. Förstånd och rädda mig enligt ditt Ord. Det är en bön med rätt utgångsläge. En inställning i livet är att be Gud söka upp oss. (Nu är kapitel 119 slut)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: