Rykten – vad får dom sin energi ifrån?

Rykten kan vara rätt spännande. Särskilt för den som blir utsatt för dom. Häromdagen mötte jag ett rykte om att en person skulle vara bortrest. Tänkte, detta måste jag kolla upp. För det stämde inte med den information jag hade. Tog kontakt med personen. Inte var den personen bortrest. Så här trodde rätt många att vederbörande var bortrest och vi andra höll på att gå på det. Nu var detta inte alls så farligt. Inte alls. Men det finns värre situationer som är mer otrevligt n okunskap om någon är bortrest.

Vad får ett rykte sin energi från tänker jag….

Vad gör att en person sprider ett rykte?

Jag har tagit för vana att när någon för vidare ett rykte säger jag att ”det skall jag kolla med vederbörande”. Det som då händer ibland är rätt intressant. Då börjar man nyansera det. Kanske ändra på berättelsen lite. Eller bortförklara. Ibland försöker man till och med att få det osagt. Kan inte minnas att någon tagit tillbaka ryktet just då. Det händer mest när jag kommer tillbaka efter att ha pratat med vederbörande. 

Kanske gör man detta för att man vill göra någon illa. Kanske för att verka intressant själv. Att man vet mer än någon annan. Kanske det är till och med så att man tror att andra förväntar sig att man ska gör det.

En av mina första tidiga kontakter med sjukvården då jag gick på min utbildning var rätt obehaglig i detta hänseende. När man satt vid frukostbordet och det saknades någon var det den man pratade om. Man pratade mest illa om den personen. Nästa dag kanske det var någon annan borta. Då var det den som var ”kaffebrödet”. Alla måste ha insett detta. Men ingen protesterade. Och som unge elev var det inte mycket mod inom mig att protestera.  

Jag tänker att vi skulle behöva vara mer källkritiska innan vi för vidare något om någon annan. Att vi tänker igenom om det kan vara så. Att vi är mer försiktiga vilka rykten som är värda att sprida vidare. 

Bibeln säger att tungan är som eld -och sannerligen vad den kan vara bitsk och ”sätta eld” på saker och ting. Tungan kan lätt förgöra. När Jakobsbrevet tar upp den så säger den att ena stunden kan vi upphöja Gud med den och i nästa stund förbanna någon. Denna tunga kan ha vara både förrädisk och kärleksfull. Allt beroende på i vilket sammanhang man är i. 

Gud hjälpe oss att använda vårt prat till något bra. Att avstå det som smutskastar och förgör. Utan använder ett prat som mer bygger upp och uppmuntrar. Kanske kan det vara vår bön idag att vi får ett prat som är fullt av nåd och barmhärtigt.


Här kan du hitta min Julkalender


Idag ber vi för riksdagsman Helena Bouveng (M)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: