Vid stilla vatten

Han för mig till stilla vatten där jag finner ro

Orden kommer från psalm 23. En av dom mest lästa psalmer, så tror jag det är i alla fall. Troligen dom verser jag läst mest i bibeln. Har mest noteringar i marginalen. Mest färgglada noteringar. Finns inte plats för fler kommentarer liksom. Ändå återkommer jag till den. Gång på gång. Den ger en barmhärtig tydlighet i vad den vill förmedla.

Han för mig till stilla vatten där jag finner ro

Stilla vatten – för någon dag sedan var jag ner till samma vatten. Då regnade det och blåste. Sjön var inte lugn. Det gick lite vågor. Det inbjöd inte till att stanna länge för att njuta. Då var det mer av stress och ovilja som det vattnet gav mig. En gång var lärjungarna ute på en vredgad sjö. Man var långt ifrån en stilla upplevelse som man kan komma. Då hutar han åt vinden och säger ’tig var stilla’ och sjön blir som psalmisten beskriver den ’som stilla vatten’. Och deras fortsatta seglats blir en välsignad sjön tur.

Tänk att du som upplever vattnet som mer oroligt kan få höra samma ord över ditt liv. Där Jesus får utropa sitt ’tog var stilla’ och du får återigen uppleva stilla vatten.

Han för mig till stilla vatten där jag finner ro

Att se den spegelblanka sjön stillar en inre ”sjö som är i rörelse”. Det är som att oron i ådrorna får en lugnare rytm.

Så stannar liksom livet upp en stund och en frid sprider sig inom sig. Man får svårt att lämna platsen. För den gör något gott med ens inre.

Eskilstuna ån kan ha många ansikten. Vid några platser kan det vara ett brusande vatten som gör att man knappt km prata med den man har intill sig. Men längre bort flyter det stilla framåt. Kanske är livet så. Man får välja vilka vatten man stannar vid.

Han för mig till stilla vatten där jag finner ro

Min tacksamhet till Gud som för mig till stilla vatten är stor. För löftet finns där. Där kommer jag finna ro. Att finna den behöver vi alla då och då. Och han vill att vi ska finna denna ro. För den gör oss gott. Så låt sig föras till stilla vatten då och då. Du behöver det.


Idag ber vi för riksdagsman Ola Möller (S)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: