Läs 1 Samuelsboken med mig – Kapitel 8

Orätt vinning … Samuel, vid hög ålder, insätter sina söner till domare. Det står att dom ”sökte orätt vinning”. Vad får en person att söka sig till en vinning i sitt liv men som sker på ett falskt sätt?

Förvräng lagen … Man tog mutor och skrev om lagen så den passade dom bättre. Man kan tycka att det är ett märkligt beteende. Ibland finns det fenomenet även i våra dagar. Man ”skriver om” tolkningen av bibeln så den passar vårt sätt att leva så vi kan fortsätta så med ”gott samvete”. Det kräver mod att stå fast vid den rätta och sanna läran även om det kan vara till min ”nackdel”.   

Lösningen … Folket ser denna situation och ber Samuel sätta en kung över dom. Samuels tvekan är inte konstig. Han ser det ju som ett nederlag att hans söner inte följer Guds väg. Guds ord till Samuel är viktiga för honom: ”Det är inte dig de har förkastat utan det är mig de har förkastat”. Varför? För folket ville inte ha Gud som kung över dem. ”Så har de alltid gjort”. Det förändrade nog inte Samuels sorg men blev säkert en vi tröst i alla fal för egen del. 

Trots varningar … Folket får reda på vad deras önskan skulle innebära. Så många lagar och pålagor skulle nu styra deras liv. Påverka dom ända in på deras gård och familj. Ändå vill dom att Samuel smörjer en kung över dom. Och till det tillägger han: ”Ropar ni på hjälp kommer inte Gud svara er”

Bli som alla andra … har du hört den förut? Det är så människan återkommande har haft som mål och ursäkt. ”Bara man blir som alla andra….”

Har du några tankar om detta avsnitt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: