Läs 1 Samuelsboken med mig – Kapitel 10

Samuel göt olja på Sauls huvud … Att smörja med olja var att viga någon till en tjänst eller ämbete. Att vara smord till något var välsignat av Herren. Därav brukar man säga att det ”finns en smörjelse över någon”. Med det menar vi att det ligger en särskild välsignelse/smörjelse över någon. Att den har en särskild tjänst och gåva. 

I Guds ställe … Samuel hänvisar till att när han smörjer Saul är det egentligen Gud som smörjer Saul. Samuel gör det på direkt uppmaning av Gud också. 

Bekräftelse … Det är som att Gud vill bekräfta Saul genom olika händelser. Han förutsäger att Saul skall möta två personer som meddelar vad som hänt med åsninnorna. Vilka männen är och vart dom skall träffas. Sen tre män som ger två bröd. Och en skara profeter – där skall Herrens ande komma över honom och han skall börja profetera med dom. Då får han veta följande:

Gör vad du finner lämpligt att göra … Saul blir uppmuntrad genom dessa hälsningar att göra det han finner lämpligt. Varför? För att Gud var med honom. 

Sauls hjärta … Måste varit mäktigt för Saul att vara med om detta. Men det stora är är att hans hjärta berörs och förvandlas. Han insåg djupet i detta och behöll mycket av det Samuel hade sagt för sig själv inför sin far. Vilket är föredömligt och lär oss något.

Utvald … Gud utväljer vissa personer till uppdrag.Att vara utvald så är en stor nåd och välsignelse. Något som också kräver efterföljelse. 

Vilkas hjärtan Gud hade berört … Dessa var en grupp människor som följde Saul. Vad har Gud berört ditt hjärta med? Är det något som skall få växa fram snart?

Har du några tankar om detta avsnitt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: