När hjärtat är med…

När hjärtat är med händer det något…..

Igår och idag möter jag mina kollegor inom Erikshjälpen. Två dagar av samtal. Möten. Uppmuntran.

För dig som inte vet vad detta är så är Erikshjälpen en barnrättsorganisationen. Vi arbetar för att skapa en bättre värld genom att ge liv åt barns drömmar. I våra secondhandbutiker skapar vi ekonomiska möjligheter för detta.

Jag blir så imponerad av mina kollegor. Dom har en sådan passion och hjärta för det dom gör. Att dom vill se goda ekonomiska resultat kan man inte ta miste på. Att höra deras berättelse om vad alla volontärer och medarbetare gör fascinerar.

Den gemensamma nämnaren i allt detta är – man har så stort hjärta för det man gör. Det driver på att göra sitt bästa. Att man måste ha budget är väl rätt uppenbart. Men den är ju ändå en knepig lösning i en gåvobaserad organisation. Allt som ska ge inkomst vet vi inte om vi får. Ändå fungerar det.

Denna hjärtas inställning får man aldrig ringakta. Inte heller ta för givet. Det är en gåva man har. Som organisation måste man se det som en , just det, gåva. Den är helt enkelt en förutsättning för att kunna fungera som just en biståndsorganisation. Fanns inte gåvor i pengar som getts utifrån ett hjärta att vilja hjälpa hade man inget. Fanns inte gåvogivare som ville skänka hade man ingenting att ta fram att sälja. Hade man inte människor som drevs av ett hjärta att hjälpa hade man ingen som tog fram sakerna. Hjärtat måste vara med.

När hjärtat är med händer det som för någonting möjligt. Det är då som undren görs. Mirakler sker. Hjälpen blir möjlig.

Därför måste vi ha respekt för den som har hjärta för något. Misstar vi oss där dör det mesta.

Det är där drivkraften ligger. Det är där framgången föds. Det är i detta hjärtslag framtiden skapas. Långt ifrån vanlig företagskultur. Långt ifrån dom vanliga parametrar företag kalkylerar med. Frånsäger inte ansvaret för ordning och reda i finanser och struktur. Men glömmer man hjärtat så dör passionen. Och till slut måste man anställa många. Och då finns inget överskott över att göra gott med.

Hjärtats passion kan förintas på en sekund. Men rätt hanterad kan den smitta av sig och skapa mångdubbelt mer än företagskalkyler kan åstadkomma. En ekvation som inte går ihop för en företagsledare som räknar med ekonomiska parametrar. Men för en ledare som förstått en volontärs passionerade hjärta kan skapa ett fantastiskt resultat som övergår allt förstånd.

När hjärtat är med …….. då händer det saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: