Det var bättre förr

Det är ett uttryck som återkommit på tex tv sista tiden. Till exempel i fråga Lund. Eller programmet som berättar om sjukdomar och annat från förr. Påstående är

”Det var bättre förr”. Eller kanske mer ”Det var inte bättre förr”.

Men hur är det med det egentligen? Är det bättre förr eller inte?

Jag minns berättelsen från gamla Märta som blev över 100 år. Berättelsen hur hon upplevde när typ allt vi tar för givet nu var en äkta ”första-gångs-upplevelse”. Alltså första gången det verkligen var första gången. Då var det ju fantastiskt bättre än tidigare. Men i vår erfarenhet var ju det inte alls något bättre. Betänk telefonen. Då kunde man bara ringa via en växel. Nu kan man rullning med ringa med satellittelefon. Vi kan se film på vår telefon. Mm mm. Betänk bilen. Ingen skulle köpa den idag för dagligt bruk. Så inte tycker jag det var bättre förr om man tänker så.

Men kanske var familjebanden och släktbanden mycket starkare rent allmänt. Man bodde kvar på gården generationer ihop. För i ett land som vårt där singelhushållet dominerar så måste jag nog ändå säga att det var mig bättre förr under hänseendet.

Igår på jobbet påmindes jag om att vi hade det nog rätt så bra när mamma lagade all mat där hemma. Vi som stod och pratade om det insåg att vi var nog rätt bortskämda. Tänker man så så var det klart bättre förr. Så tycker i alla fall jag.

Förr hade man färre pengar på kontot. I alla fall jag. Men ändå kan jag tycka att det i vissa situationer var klart bättre förr.

Så jag tänker nog att det helt beror på hur minnet är från förr. Och hur jag jämför det med nuet. Så var det bättre förr?

Det beror nog mest på hur jag vill minnas förr. Och hur jag vill värdera nuet.

Men hur det än är med förr och framtid så är det ändå viktigast att vi lever i nuet. Och att vi gör det bästa vi kan av just detta ”nu” vi lever i just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: