Trettondagen – siffrans helgdag ?

Tänk att vi har en helgdag som är en siffra. Trettondagen i juletiden. Tretton som ofta betecknas som ett tal med otur.

Denna tag är sammankopplad med dom tre vise männen. Skrev om dom för någon dag sedan ”Att följa en stjärna”. Dessa tre män hade med sig tre gåvor. Guld, rökelse och myrra. Allt igenom dyrbara gåvor.

Guld talar om hans konungslighet och gudomlighet. Rökelsen om hans prästerskap. Myrran som fick bli hans första smörjelse men också förutspådde hans död. På ett sätt blir det en profetisk handling om Jesus, vem han var och är. Vad han skulle möta.

För Maria och Josef måste det vara omvälvande. Herdar som kommer med en hälsning från änglar. Vise män som kommer med ovanliga gåvor. Ovanliga gåvor till ett barn. Men tydligen inser Maria djupet i dessa besök och gåvor. Inte nog med hennes besök hos Elisabeth som hälsar henne med orden: att det var ”Herrens mor” som kom på besök. Lägger man därtill den ängel som kom allra först till Maria för att kalla och utse henne till att föda Jesus så blir det många händelser. Händelser som kanske Maria nu i denna stund, då dom vise männnen kommer med sina gåvor , samlar ihop. Hon ser mönstret. Den ena efter det andra bekräftar.

”Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta.” ‭‭Lukasevangeliet‬ ‭2:19‬.

Hon la det noga på minnet. Tänkte ofta på det. Jag tänker att det följde henne hela Jesus liv. När hon följde sitt barn genom skolåren, när han blev snickare, när han trädde fram och gjorde det första undret. Inte minst när man förföljde och hånade honom. När han fördes till att dömas. När han hängde på korset. När han dog. När han uppstod. När han sen lämnade jorden och hon fanns kvar. Och kanske var det detta hon plockade fram ur minnet under resten av sitt liv. Det hon hade gömt och begrundat i sitt hjärta.

Den där dagen, som vi kallar trettondag jul, var en av dom dagarna som bar henne igenom tvivlets dagar. Det var ingen otursdag. Det var en av dom dagarna som stärkte hennes tro och tillit.

En dag som vi förenklat kallar ”Trettondagen” Men som fick större betydelse än en siffra. Sådana dagar är viktiga. Vilka ”trettondagar” har du? Dagar som du upplevt stärker sin tro? Som gör gott i dig när tvivlet knackar på? Sådana dagar är bra att skriva ner. Att likt Maria plocka fram ur minnet. Dom dagar som du gömt och begrundat. Dom blir inte dina otursdagar. Dom blir dina turdagar. För dom påminner om något gott och viktigt.

Dom blir som guld för dig – så värdefulla. Dom får en god välsignad doft av ”rökelse” över sig. En påminnelse om Jesu person. En god doft av ”myrra” som vill smörja dina tankar med tro och tillit igen. En väldoft över ditt liv.

Alla dessa dagar vi nu haft i juletid har velat påminna oss om att Jesus har kommit till oss. Till dig och mig. Det är en hälsning från Gud själv. Det är verkligen något att gömma i sitt inre. Att begrunda och låta det göra något gott med oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: