Alla kan be….

Alla kan be…. En titel på en bok som utmanar mig.

Bara tanken är spännande. [ A L L A ]. Du och jag. Ibland tänker jag att vi komplicerar detta med bön. Vi tänker att det måste ske på något speciellt sätt. Viss längd. Och orden måste vara väl genomtänkta. Så dumt. När det är så enkelt. Alla kan be – eller kanske samtala och fundera med Gud. Eller hur vill du beskriva det?

Under detta år har ett nytt bönesätt utmanat mig. Bön via text. Jag sitter som Online-värd i vår kyrkas webbgudstjänster. Man kan ta kontakt med oss under mötet för att få förbön. Att texta som bön har visat på hur lätt det är att be med många ord i sin mun. Men i text måste det bli mer genomtänkt och kortare. Det har utmanat mig.

För mig har också bönevandring varit ett bra sätt. En promenad i en skog tex. Gått och småpratat med Gud. Och där, mot i lövens sus, har jag fått nåden av att känna Guds närvaro.

En väg som en del använder är dom skrivna bönerna. Man tar hjälp av någon annans ord för att förmedla sin bön. Ett sätt som hjälper att sätta ord på sin inre nöd och längtan. Då man själv har svårt att hitta orden. Erikshjälpens grundares fru – Ulla – har skrivit en bön till oss. En bön vi kan använda om vi vill. Den har jag i mitt mobilfodral.

Men tänk vad bra bön är. Du får forma meningarna precis som dom kommer. Och löftet är att Gud lyssnar. För när vi närmar oss Gud så närmar han oss står det skrivet.

Så prata med Gud vad som dyker upp inom dig. Bed en ärlig bön i förtröstan att han lyssnar till dig. Vart du än är på denna jord här han. Ensam som i grupp. Om du kan göra det öppet eller under täcket. Om du gör det tyst eller högt. Han hör dig. Om du så känner att du kan nog inte be för du har aldrig gjort det så funkar det. Även om du inte är i en kyrka.

Alla kan be. Både du och jag. En förmån som aldrig kan bli för mycket eller för ofta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: