Läs med mig – Johannes Evangelium Kapitel 21

För att ansluta till påsken så hoppar jag lite bland kapitlen. Så håll utkik vilket kapitel vi är i. Nu har vi sen Kapitel 17 som kommer i morgon. Då har vi läst hela Johannes evangelium.

Vid Tiberias sjö … 21:1. Den sjön som kortet är taget vid som följt vår läsning. Försök att visualisera att du sitter där vi stranden. En liten bit bort ser du allt vad som nu händer i detta kapitel.  Läs versarna 1-14. Försök att se det i fantasin

Jag ger mig ut och fiskar … 21:3. Var det av uppgivenhet? Tillbaka till verkligheten eller tid det gamla? Vad ska nu hända? Det dom kunde var att fiska. Dom var osäkra i vad som nu skulle hända. Vart tog Jesus vägen efter sista gången han besökte dom i rummet? Petrus stod nog inte ut att bara vänta. Han måste göra något. ”Jag ger mig ut och fiskar” vilket dom andra tyckte var en bra ide….. Det var inte den önskan Jesus hade gett dom. Dom skulle gå ut i hela värden…. Men nu blev det så. 

Den natten fick dom ingenting … 21:3. Mitt i alla motgångar och frågor och märkliga händelser, Jesus uppstånden….. så får dom inte heller någon fisk. Men det var inte det fisket dom var kallade till. Ville Jesus visa på det så att dom inte fick någon fisk? Jag tänker att ibland stänger Jesus möjligheter för att visa oss rätt väg. 

Så stod Jesus där… 21:4. Vilken omsorg. Han fick reda på at dom inte fått något fisk att äta. ”Kasta ut näten på högra sidan så skall ni få fisk”

Det är Herren … 21:7 Nu inser dom att det är Herren Jesus som står på stranden. 

Måltiden på stranden … 21:9ff. Förebild på nattvarden. Jesus ville visa andevärlden att han bjöd dom till bords. Dom tillhörde honom. Ps 23:5 Du dukar för mig ett bord i mina ovänners (fienders) åsyn. Nattvarden blir en måltid där vi bekänner oss till att tillhöra Jesus. Men det blir också Jesu manifestation inför andevärlden som säger att vi är hans. ”Satan, Rör inte min vän han/hon tillhör mig” tycks Jesus säga. Måltiden var viktig på denna tid. Den visade på tillhörighet. 

Antalet fiskar: 153 … 21:11. Det är en bild på dåtidens alla kända folkslag. Dom skulle bli människofiskare med hela världen som arbetsfält. Se min not i 21:14 om att slänga ut näten. Man ska inte bara fika där man med säkerhet vet att man får fångst. Utan också där man minst tror på fångst. Det handlar om att lyssna in vart Jesus vill att vi ska ”slänga ut näten”. 

Tredje gången … 21:14. Siffran tre återkommer ofta i bibeln. Treenighet. Tre gånger visar han sig för lärjungarna. Tre gånger förnekar Petrus. Tre gånger blir han upprättad som vi kommer se. Jesus är död i tre dygn. När dom skulle slänga ut näten igen var det tre saker som var mot alla regler: Högersida satt rodret och där kunde nätet trassla in sig; 100 meter från stranden var inte rätt ställe att fiska på; slänga ut näten på morgon gör man inte för då går inte fisken till.   I talmystiken i bibeln står siffran tre (3) för Fullkomlighet. Siffran 3 står också för uppståndelse, förnyelse, fruktbarhet och styrka. I det ljuset blir dessa händelser av ”tre” lite djupare och får en starkare betydelse. 

Petrus upprättelse och förlåtelse … 21:15-17. Tre gånger förnekar Petrus. Tre gånger får petrus upprättelse. Siffran tre som betyder bla fullkomligt – Petrus blir fullkomligt upprättad. 1 och 2) Petrus – Älskar du mig mer än dessa? Jesus använder Agape, den kärlek som innefattar ett övervägt val, vördnad och djup kärlek.  Petrus svarar med fileo, den kärlek som är mindre viljainriktad och mer känslobetonad, mer tycker om. Herre du vet att jag har dig kär. Han var fullt medveten om sitt misslyckande. 3) Nu använder Jesus samma fileo som Petrus använder. Jesus böjer sig ner på Petrus nivå. Klart Petrus förstår att Jesus vet om hans förnekelse. Petrus är förkrossad. ”Herre du vet allt”. Och det gör Jesus verkligen. Därför förlåter också Jesus fullt ut. En fantastisk upprättelse som ger oss hopp om att vi också kan få full förlåtelse när vi inser vårt felsteg. 

Petrus får förnyad kallelse … 21:15-17. För mina Lamm på bete – förlorad mänsklighet. Att nå personligt var och en i världen. Var en herde för mina får – att vara en ledare för den som tror. För mina får på bete – syftet här är unga får. 

Petrus förnekar – blir upprättad – får förtroende igen. 

Följ mig … 21:19. När Petrus mött upprättelsen och fått reda på hur han ska avsluta livet får han uppmaning – Följ mig. Jesus vände inte ryggen till Petrus han säger istället Följ mig!

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: