Vem kom först?

Herregud&Co: Ok, nästa! Så vem av er var först?

Den klassiska frågan runt påsk är ju …..

Vem kom först? Hönan eller ägget?

Det är ju rätt viktiga frågor i dessa dagar …. eller inte. Men ändå. Den blottlägger något djupare trots allt. Det blir rätt omöjligt att svara på frågan om hönan kom före ägget eller tvärt om.

Alltings ursprung? Den stora smällen eller finns det en intelligens bakom allt?

”I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Allt blev till genom honom, och utan honom blev ingenting till av det som är till. I honom var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.” Johannesevangeliet‬ ‭1:1, 3-5‬ ‭SFB15‬‬

Det finns en start där allting börjar med Guds intelligens. Guds skapande ord. Långt från explosioners slumpartade möjligheter. För Guds skapande ord ger det möjliga i att allt startade från hans Ord. Då blir inte frågan om hönan kommer före ägget eller tvärtom en viktig fråga som är omöjlig. Den visar på Guds suveränitet.

För mig ger denna kunskap vila och trygghet. När allt fler förståsigpåare inser att det måste finnas en intelligens bakom allt är vi sakta men säkert på väg mot bibelns utgångspunkt. Att allting blev till genom Guds skapande kraft.

Vi människor har ett snävt tänkande där man måste veta start och slut. När då något är från evighet till evighet blir det en omöjlig ekvation för oss att få ihop. Vi kan inte greppa det med vårt förnuft. Där ligger tro och tillitens nycklar till förståelse. I den tron är jag trygg.

Så svaret på vem som kom först av ägget och hönan är alltså rätt enkelt. Det var Gud!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: