Jag vill lära dig ….

Vi har kommit in i dag två detta år. Rätt många dagar ligger framför i år 2023. Någon har beskrivit det som ett oskrivet blad. Någon annan som en ännu ej upptäckt kartbild. Det finns säkert fler sätt att beskriva ett år som just börjat.

En bibelvers som mina ögon föll på kan visa på detta års riktning och möjlighet. Att vi kan möta det med god tillförsikt. Skulle tro att vi möer det nya året med olika känslor. Ibland dubbla känslor. Det kan vara med en glädje i att året har så mycket roligt vi tror oss få möta. Men det kan också innehålla både respekt och kanske till och med rädsla. Vad ska det bli av året? Vad ska det bli av oss/mej? Så är det rätt jobbigt att möta redan nästa dag i det nya året.

Så här läste jag i Psalm 32:8:

 Jag vill lära dig och undervisa dig om den väg du ska vandra, jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig.

Det är Gud som säger detta till psalmisten men också till dig och mig. Hur skall vi förstå den versen? Kärnbibeln ger oss en möjlighet till förståelse:

Jag vill [varsamt och medvetet] vägleda dig och undervisa dig om den väg du vandrar (peka ut din väg – den som du ska gå); jag vill ge dig råd – hålla mitt [vakande] öga över dig.

Gud är verkligen god mot oss. Han ger oss inte bara ett år och låter oss försöka leva det så gott vi kan. Nej han ger oss nya dagar med löftet att vara med. Så när du nu går in i det nya året vill han varsamt och medvetet vägleda dig. Han vill undervisa och lära dig om den väg du går på och det du möter på den. Han vill varsamt peka ut vägen. du gör valet att följa men han vill försöka ge dig en fingervisning vilket väg som blir bäst för dig. När du tar dig an det nya året vill han ge dig goda råd efter vägen. Och mer än så. Han vill låta sin blick följa dig. Vakande för att kunna varna dig om du är på fel väg men också uppmuntra dig när du väljer rätt väg.

Kanske kan denna vers få bära dig in i ditt nya år. Du är inte övergiven. Du är inte ensam. Du har en som går med dig. Gud kommer inte lämna dig i sticket. Han finns där. Varför då? Han har väl så mycket annat att göra. Jo, han har säkert rätt mycket att fundera på. Men han har tid för dig. Varför? För att han älskar dig så mycket. Så räds inte det nya året. Räds inte din framtid. Han som har möjlighet att ligga lite före oss kommer att välkomna dig in i din nya dag.


Idag ber vi för riksdagsman Louise Eklund (L)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: