Läs med mig – Ordspråksboken Kapitel 3

För det ska ge dig ett långt liv … 3:2. Det finns tydligen en koppling mellan långt liv och att följa Guds undervisning. Många levnadsår och att leva i frid. Om det är sant …. Hur påverkar det då mitt liv? Jag kan känna en dragningskraft i detta. Kan du? 

Att förlita sig på sitt förstånd … 3:5. I den tid vi lever i så är det mycket ”kan själv”. Mandat är att jaget ska gå först. Då har du ”makten” över ditt liv. Men bibeln vänder helt på detta. Om du förlitar dig på Gud istället så är det då du får ett välsignat liv. För ditt ”jag” och ditt ”förstånd” räcker inte till. Ändå tror vi det till 110%. Rätt märkligt. Tänker jag. 

Omvänd ordning i rikedom … 3:9 ”Då ska…” Vi investerar utifrån ett världsligt perspektiv. Gud visar på en annan väg. Spännande och utmanade tänker jag. Då skall ladorna fyllas….! 

Den Herren älskar …. 3:11f. Ibland kan vi vara bittra på Gud när Han fostrar oss. Men om vi försöker se bakom. På Hans syfte. På Hans omsorg. Då kanske vi kan förstå bättre. 

Visheten … 3:13ff. Visheten är dyrbara än all rikedom. Så hur investerar vi? 

Vår nästa … 3:27ff. Neka inte någon din hjälp om det står i din makt att ge den. Oj Oj. Här får vi nog bara ödmjukt erkänna att vi har en bit kvar. I alla fall jag. Vem är vår nästa? En reflektion över hur vi möter varandra och den som står oss lite längre bort kan vara bra att göra. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: