Omplanterad – ger också växt

Ibland behöver plantera om växter. Det kan vara för trångt i krukan. Det kan behövas mer jord. Rötterna kan behöva beskäras något för att dom brett ut sig för mycket. När en växt för lite större kruka och ny jord så kan man se hur växten skjuter ny fart.

En sak har jag lärt mig om omplantering. Man ska vara rädd om hjärteroten. Den som växer rakt ner. Den kan vara svårt att få upp den ur jorden när man ska rycka upp en växt. Den kan vara väl förankrad i jordens djup. Den söker sig djupt ner för att hitta vatten.

Ibland kan vi människor behöva planteras om. Kanske har våra rötter blivit väl spretiga. Kanske börjar jordmånen att tryta. Kanske börjar det bli trångt av någon anledning.

Förnyelse är inte alltid vår starkaste sida. För att hålla fast vid bilden. Ny kruka med ny jord kan kännas lite skrämmande. Men när vi väl kommer in i det nya sammanhanget kommer vi märka att vi skjuter nya skott.

Vår hjärterot behöver dock bevaras. Den behöver vara nere i den andliga myllan hela tiden. Det är då vi får den andliga näring vi behöver.

Om du behöver planteras om i livet så var inte orolig. Du kommer att växa som människa även där

Ibland behöver man byta miljö för att må bra. Eller att komma till sin rätt. Får man inte utrymme för att kunna blomstra kan man blomstra på annan plats. Varför stå kvar och se hur tillväxten och frukten uteblir när man kan blomma i annat sammanhang?

Jag har lagt märke till hur mina blommor frodas utav den näring jag ger dom. Likaså behöver vi andlig ”blomstra” för att utvecklas. Inte minst min Clivia. Det verkar som att den tackar mig för näring med att blomma under en lång tid. Den har blommat sen i slutet av mars. Och har idag 4 stänglar med blommor. Helt fantastiskt. Men hade jag inte vattnat och gett näring så hade det helt klart inte blivit några blommor. Så är det med livet också. Vårdar du det inte blir det inte bra.

Att plantera om en växt ger nytt liv. Men det är samma växt. Tänker att så är livet också. Kanske är det så att det som gått sönder kan planteras om och få nytt liv igen. Man ger det en ny chans. Ny möjlighet. Och där, när man tillför ny kärlek till sammanhanget så blommar växten igen. Kanske ger ny frukt. Men nyckeln är att omplanteras igen.

Omplantering är inte så farligt. Det kanske till och med är rätt fantastiskt härligt. Det är i alla barmhärtigt.


Idag ber vi för riksdagsman Gudrun Nordborg (V)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: