Läs med mig – Johannes evangelium Kapitel 20

För att ansluta till påsken så hoppar jag lite bland kapitlen. Så håll utkik vilket kapitel vi är i.

Stenen borta … 20:1. Hennes oro för stenen var löst. Men när hon väl inser det inser hon att något tagit bort Jesus ur graven. Stenen som var förseglad och vaktad av vakter var nu bort rullade. Det var inte ett bekymmer för henne. ”Tagit honom och vi vet inte vart de har lagt honom” Att han var uppstånden fanns inte i hennes tankebana. 

Johannes och Petrus springer till graven … 20:3ff. Linnebindlarna låg inte ihop som brukligt var. Svepningen låg alltså kvar. Det borde ha väckt deras tankar. Sättet som detta skrivs gör att man tänker att bindlarna/svepningen låg kvar där Jesus hade legat. Som om han klivit ur dom liksom. Att dom sjunkit ihop när kroppen försvann. Stenen togs inte bort för att Jesus skulle komma ut. Han gick ju genom dörrar efter sin uppståndelse. Nej, det gjordes för att andra skulle kunna komma in och se. För att dom skulle se det yttersta av alla under som hade skett. Jesus hade stått upp från det döda. Lasarus gick ut med sin svepning på sig. Inte Jesus. 

Maria grät … 20:11ff. Maria grät av sorg. Att hon ser änglarna verkar inte göra henne förundrad. När hon vänder sig om ser hon Jesus även om hon i först fattade det. Jesus var mån om att hans närmaste skulle möta honom uppstånden. Sen en större grupp. 

Maria … 20:16ff. När hon hör Jesus säga hennes namn inser hon att den accenten tillhör Jesus själv. Hon berättar om sin upptäckt och möte med Jesus. Ett av alla starka vittnesmål om att Jesus verkligen stod upp från det döda. 

Då kom Jesus … 20:19. Lärjungarna hade låst in sig. Då kom Jesus in genom den stängda dörren. Vilken upplevelse. 

Tvivlet … 20:24. Tvivlet Thomas visar är gott att ha med sig. Tror många känner igen sig i det. ”Om jag inte får se…” Tänk att denna händelse får hjälpa oss att tro fast vi inte sett. Vi får se genom Thomas ögon. Tro genom hans tvivel. Han fick se det. Jesu barmhärtighet var stor över Thomas. Vid två tillfällen kommer Jesus in genom låsta dörrar. Mer kommer hända för at folk skulle tro att han verkligen är uppstånden.

Dessa har blivit ned skrivna … 20:31. Bibelns nedtecknade berättelser om Jesu liv har ett syfte. Att vi skall komma till tro. Det finns mer som skulle kunna skrivas ner. Så mycket hände. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste detta kapitel. Vad fick du för tankar? Gud välsigna dig idag. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: