Läs med mig – Ordspråksboken Kapitel 5

Ta vara p gott omdöme … 5:2. Att vi ber om råd är inget konstigt. Att vi ser på andras exempel lika så. Men det kan vara svårt att avgöra vilket och vilka som är bäst att följa. Vem har ett gott omdöme i din närhet? Vem är värd att följa?

Att vara efterklok …. 5:11f. Att vara efterklok kan vara försent. Bättre att vara ”för”-klok.

Dricka ur din egen brunn … 5:15f Att hålla sig till sin egen make eller maka. I ett rent förhållande. Genom en god relation och vårda sitt förhållande är det möjligt. 

Människans väga uppenbara … 5:21. Detta kan tolkas som kontrollerande. Men betänk hur vi är till våra barn. Vi vakar av kärlek. Vi vill beskydda. Vi rycker ut när fara är å färde. Vi räddar. Vi beskyddar. Varför? För dom är våra egna barn. Sådan är Gud i relation till dig. Inte konstigt då om Han rycker ut när vi snubblar eller är på väg åt fel håll. Han  ser det och vill oss väl. 

Alla våra steg … 5:21. Tänk att Gud är en stegräknare. Inte bara att han räknar dom. Han noterar dom. Ser åt vilket håll dom går. Varnar om en fara kommer. Lyfter oss upp när vi snubblar. Men detta står också för att han ser vår karaktär. Han ser vårt handlande. 

Det vara några av dom tankar jag fick när jag läste dessa kapitel. Vad fick du för tankar? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: