Söndagstankar – Din käpp och stav, de tröstar mig.

 

Käppen och staven var hos många herdar det enda man hade med sin när man vallade får. Käppen som man tränade länge och väl på för att kunna använda med precision.

Käppen står för Guds Ord. Ordet som skall hjälpa och stötta oss. Ordet som visar på rätt och fel. För fåren var käppen det som var deras skydd. På samma sätt är Ordet, Bibeln, för oss. Kanske har bibeln blivit en bok vi läser mindre och mindre? För kallades dom kristna för ”läsarna”. Vi behöver återerövra det. Det är här vi hämtar så mycket av det vi behöver i våra liv. Tänk att en bok som vi läser betyda kraft, inspiration och beskydd. Vilken bok ger det förutom bibeln?

Var fåret på väg åt fel håll kunde herden svinga sin käpp så att den fick fåret att vända tillbaka. Guds Ord kan hjälpa oss att komma rätt igen.

Käppen användes också när fåren skulle räknas. ”Att gå fram under käppen” betydde inte bara att vara under ägarens kontroll och ledning. Det innebär också att man går igenom hans erfarna omsorg och undersökning. Ett får som ”gått under käppen” är ett får som räknats och setts av herden med den allra största omsorg.

Staven är unik. Det är bara vid fårskötsel man använder den. Speciellt utformad för fåren. Om käppen står för beskydd så står staven för tröst. Staven är symbol för Guds Ande. Staven har främst tre uppgifter. Att håla ihop flocken, att resa upp ett får som trillat och att dra ett får till sig för kunna undersöka det. Så arbetar Anden också med oss. Han som brukar kallas för ”Hjälparen”.

Med staven leder också herden in fåret på rätt stig. Staven är ett viktigt när fåret faller ner i en skreva. Då kan herden fånga upp fåret i stavens ”ögla” och ”krok” och få upp fåret.

Ser man på käppen och staven ur detta perspektiv påminns vi om hur viktigt Ordet och Anden är för oss. I livet möter vi så  mycket som vi kan nedslås av. Vi har ibland svårt att veta vart vi skall få tröst. Trösten finns närmre än vi ibland kommer ihåg. När vi faller vill Gud genom sin Ande lyfta oss upp igen. Han finns där i våra snedsteg och fall med en mild beröring. Han är beredd att förlåta och upprätta.

Liksom Herden tränade på att använda sina redskap kan vi träna på våra redskap. Att läsa bibeln så att vi kan hämta tröst ur den. Att träna oss att låta Den Helige Ande få leda oss och ge oss det stöd vi så väl behöver.

Är du behov av tröst? Det finns tröst i Bibeln och genom Guds Ande. Genom att vi läser Ordet och låter Den Helige Ande beröra oss så finns det tröst i det. Allt för ofta inser jag att mitt läsande i Bibeln är mer för utgivandet. Alltså att förmedla något till någon. Att läsa bara för sin egen skull är minst lika viktigt om inte viktigare.

Dagens bön:

Herre, kom med din tröst till den som är behov av tröst. Du är så förtrogen med livssituationen

Herre led den som är behov av ledning just nu. Den som inte riktigt ser vart vägen leder.

Herre res upp den som fallit. Ställ den på fast mark igen

Tack Herre för att du är vår gode Herde

8 svar till “Söndagstankar – Din käpp och stav, de tröstar mig.”

 1. Så vackert och vettigt, logiskt och användbart du beskriver
  ”din käpp och stav”!! Tusen tack!!
  Har du förresten läst Mormors Bok- ett andra vittne/ testamente om Jesus Kristus. Jag och många med mig som älskar Bibeln älskar också Mormons Bok! (Mormon var en profet i en annan del av världen och han sammanfattade enligt Guds Andes påverkan den tidens heliga skrifter för att komma fram i vår tid! Den är skriven speciellt för oss. Om hur Kristus äventyr andra får!
  Tack igen! Du har en fantastisk blogg!! All Lycka!!

  1. Tack för uppmuntran.
   Nej, jag läser inte mormons bok. Jag håller mig till Bibeln när det gäller den andliga litteraturen som gör anspråk på att vara av högre och djupare innebörd. Ett medvetet val jag gjort. För den skull jämför jag med andra tankar och åsikter. Men låter Bibeln vara min källa jag öser ur för min inre värld. För mig är det den sanning jag vill ska påverka mitt liv. Önskar dig allt gott och en riktigt god jul. Kul att du läser det jag skriver.

 2. TACK för uppmuntrande läsning! Jag kom över din blogg när jag sökte på nätet om psalm 23. Detta gav mig såå mycket!
  Blessing

  1. Hej. När det gäller tex där du nu läst om psalm 23 har jag studerat olika böcker. Bla en där en professionell herde har skrivit om psalm 23 utifrån sin erfarenhet av att vara herde. Berätta gärna mer specifikt vad du funderar på så ska jag försöka besvara hur jag tänker mer på djupet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: