”Vi tar ansvar”

Hur många gånger har vi inte hört från samtliga partier i riksdagen. ”Vi tar ansvar”. ”Vi tar ansvar” betyder inte att dom tänker lika, vill se samma beslut, anta samma budget. Utan det handlar om helt olika vägval. Då blir det rätt förvirrande av ord som dessa.

Likadant säger samtliga ”vi vill få ordning i Sverige”. Det måste innebära att alla anser att sina motståndare skapar oordning. Även dom, motståndarna, säger att dom vill få ordning och reda.

Det går liksom liksom inflation i dessa uttryck. Jag är rädd för att dessa uttryck kommer att tappa sitt verkliga värde på sikt. Kanske det tyvärr redan gjort det.

Tänk att ’ordning i Sverige’ har så olika betydelse beroende på vilket parti man frågar i riksdagen i vårt land. Det är som partifolket tar i från tårna men ingen riktigt tror på vad dom säger. Ja, det var nog kanske att ta i men det är inte långt därifrån.

Ett vet jag. Om du och jag tar ansvar där vi stor och bygger så kommer vi ganska långt. Det kan inget riksdagsval ta ifrån oss. Om vi håller ordning på ”mitt och ditt” och på vår egen täppa skapar det något bra i vårt samhälle. Inte ens det kan något val ändra på.

Ansvar och ordning är något som växer fram inifrån. Inget ovanförskap kan skapa något långsiktigt av det. Det fröet måste sås i vår inre jordmån. Vi behöver skapa förutsättningar hos oss själva att det får gro i vårt inre. Då kan vi skörda dess frukt en dag.

Vi kan heller inte lägga över det på någon annan. Vi behöver vara delaktig i det. ”någon annan” finns inte i detta.

Tillsammans tar vi ansvar. Tillsammans skapar vi ordning. Ställ dig inte utanför det. Vårt samhälle behöver det engagemanget. Det ansvaret kan vi aldrig välja bort i ett val.

Le så ler världen med dig. Var ett föredöme så följer världen dig. Gå före så ser andra vart vägen går. Du gör skillnad. Med den vetskapen hanterar vi livet mer ansvarsfullt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: