Du är ett original och inte en kopia

När jag tar en promenad i skogen händer det att jag lyssnar på musik. Denna gång kommer det en gammal låt med Börud. Den har ett solklart budskap.

Du är ett original och inte en kopia

Vilket skönt budskap till oss idag från en gammal låt i svunnen tid. Lika aktuellt idag som då. Kanske ännu viktigare just nu

I en tid då man fixar till sitt kort på sig själv innan man släpper ut det till beskådning. Där redan snygga modeller snyggar till dom små fadäserna för att bli ännu lite mer snygg.

Där vi försöker efterlikna någon annan. Eller där vi har svårt att tro att om vi inte är som honom eller henne så duger vi inte.

Kanske att vi också har för lätt att vi är som alla andra. Varken mer eller mindre. Att vi i Jantelagens osanna regel inte får sticka ut. Var som dom andra. En kopia helt enkelt.

När Gud skapade dig gjorde han ingen kopia. Ingen andrasortering. Ingen andrahandslösning. Ingen bättre kopia. Nej, han gjorde dig till originalet. Du är den ende av den som är du. Du är det original han ville ha. Och likt han uttryckte det vi skapelsens morgon säger han ”det var gott”. Gud ser att det han gjort är gott. Han är nöjd med dig.

”Jag tackar dig för att jag är så underbart skapad. Underbara är dina verk, min själ vet det så väl.”
‭‭Psaltaren‬ ‭139:14‬ ‭SFB15‬‬

När man sen läser denna vers i kärnbibeln blir det ännu lite djupare. Ännu mer respekt inför Guds skapelse….

”Jag tackar (med öppna händer prisar, hyllar och erkänner jag) dig för att jag med stor vördnad (innerlig respekt) är (blev) så underbart (unikt och separat) skapad [avskild och helgad till Guds avbild]. Underbara är dina verk – och det vet min själ mycket väl (känner jag i högsta grad själv till; är jag verkligen intimt förtrogen med).”
‭‭Psaltaren‬ ‭139:14‬ ‭SKB‬‬
https://bible.com/bible/1111/psa.139.14https://bible.com/bible/1111/psa.139.14.

Att säga något annat om oss själva vore ju då att säga att det Gud gjorde var dåligt. Speciellt när Gud själv är så nöjd.

Detta är stort. Det är vi människor som missförstår det. Du är Guds original. Guds lyckade skapelse. Allt annat är en förvrängning av sanningen. O att vi, du och jag, kunde, och kan, förstå det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: